Funkcjonowanie naszego organizmu po śniadaniu

Ocena
0.00
/
Głosów:0
Oceń

Kluczowe dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka jest spożywanie śniadania. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę. Ważne jest również to, żeby uczyć ludzi, aby posiłki były zbilansowane i odżywcze oraz obfitowały w dużą ilość różnych, najlepiej surowych warzyw. Takie sporządzenie codziennych posiłków sprawi, że będziemy mieli więcej energii i będziemy czuli się lepiej. A jeśli masz problem z porannym jedzeniem, to zajrzyj poniżej!

W jakich porach zjeść śniadanie? 

Nie każdy podoła obudzić się skoro świt i od razu coś zjeść. Zwłaszcza kiedy nasz dzień zaczyna się we wczesnych godzinach porannych i rzeczywiście zależy nam na oszczędności czasu, by wyrobić się ze wszystkim. Bywa, że poza ekspresową kawą możemy niczego nie pomieścić.

Tutaj pomocne może okazać się kilka rzeczy, o których warto pamiętać:

  • poświęć dosłownie kilka minut na porozciąganie się, odrobinę ruchu, co podwyższy Twój apetyt – wystarczy parę zasadniczych ćwiczeń
  • zacznij od małych porcji, np. kanapki ze smaczną pastą i warzywami, ciepłej owsianki z ukochanymi owocami, by pobudzić żołądek do pracy
  • przygotowanie określonego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przyrządzać, np. naleśniki, twarożek, pokrojone w paseczki warzywa, pastę kanapkową), by zaoszczędzić sobie porannej gonitwy oraz spożyć w większym spokoju pożywienie
  • umilić sobie czas spożywania śniadania, włączyć ukochaną muzykę czy też program, poczytać w międzyczasie interesujący artykuł lub poprzeglądać strony ulubionych sklepów internetowych – chodzi o to, by śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym rytuałem, a nie przykrą koniecznością.

Czy na śniadanie warto jeść białe pieczywo?

Śniadaniem niewątpliwie również można nazwać smażoną kiełbasę z keczupem, jednakże z całą pewnością nie jest śniadaniem zbilansowanym i zdrowym. Musimy pamiętać, że nasz żołądek po nocy, tak jak my, właśnie zaczyna pracę. Dajmy więc mu się rozruszać i postawmy na lekkie i odżywcze śniadanie.

Z samego rana w większości przypadków najlepiej się wystrzegać:

  • białego pszennego pieczywa
  • słodzonych płatków do mleka
  • słodkich jogurtów
  • tłustych wędlin oraz mięs
  • niskowartościowych tłuszczów do smarowania pieczywa
  • słodkich, gazowanych napojów do posiłku

Decydujmy się raczej na:

  • produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający także za trawienie
  • orzechy
  • owoce sezonowe
  • jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki
  • warzywa – w każdej postaci
  • chude wędliny, jaja, ryby
  • soki warzywne i owocowe (najlepiej wyciskane samodzielnie)

Dlaczego warto jeść śniadania?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, zdrowy, zbilansowany i pożywny posiłek jest bardzo ważny ze względu na nasze samopoczucie, zdrowie i większe pokłady energii. Na śniadanie nie musimy poświęcać wiele czasu. Możemy przygotować owsiankę z owocami, nasionami i miodem. Wspaniale to wpłynie na nasz organizm. Do tego, zdrowe posiłki pomagają nam uniknąć choroby cywilizacyjne, którymi są otyłość, cukrzyca czy miażdżyca!

Informacje
Oceń Artykuł
0Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj Komentarz