Funkcjonowanie naszego organizmu po śniadaniu
Kluczowe dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka jest spożywanie śniadania. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę. Ważne jest również to, żeby uczyć ludzi, aby posiłki były zbilansowane i odżywcze oraz obfitowały w dużą ilość różnych, najlepiej surowych warzyw. Takie sporządzenie codziennych posiłków sprawi, że będziemy mieli więcej energii i będziemy czuli się lepiej. A jeśli masz problem z porannym jedzeniem, to zajrzyj poniżej!
W jakich porach zjeść śniadanie?
Nie każdy podoła obudzić się skoro świt i od razu coś zjeść. Zwłaszcza kiedy nasz dzień zaczyna się we wczesnych godzinach porannych i rzeczywiście zależy nam na oszczędności czasu, by wyrobić się ze wszystkim. Bywa, że poza ekspresową kawą możemy niczego nie pomieścić.
Tutaj pomocne może okazać się kilka rzeczy, o których warto pamiętać:
- poświęć dosłownie kilka minut na porozciąganie się, odrobinę ruchu, co podwyższy Twój apetyt – wystarczy parę zasadniczych ćwiczeń
- zacznij od małych porcji, np. kanapki ze smaczną pastą i warzywami, ciepłej owsianki z ukochanymi owocami, by pobudzić żołądek do pracy
- przygotowanie określonego typu śniadania wieczorową porą (to, co da się wcześniej przyrządzać, np. naleśniki, twarożek, pokrojone w paseczki warzywa, pastę kanapkową), by zaoszczędzić sobie porannej gonitwy oraz spożyć w większym spokoju pożywienie
- umilić sobie czas spożywania śniadania, włączyć ukochaną muzykę czy też program, poczytać w międzyczasie interesujący artykuł lub poprzeglądać strony ulubionych sklepów internetowych – chodzi o to, by śniadanie kojarzyło nam się z przyjemnym rytuałem, a nie przykrą koniecznością.
Czy na śniadanie warto jeść białe pieczywo?
Śniadaniem niewątpliwie również można nazwać smażoną kiełbasę z keczupem, jednakże z całą pewnością nie jest śniadaniem zbilansowanym i zdrowym. Musimy pamiętać, że nasz żołądek po nocy, tak jak my, właśnie zaczyna pracę. Dajmy więc mu się rozruszać i postawmy na lekkie i odżywcze śniadanie.
Z samego rana w większości przypadków najlepiej się wystrzegać:
- białego pszennego pieczywa
- słodzonych płatków do mleka
- słodkich jogurtów
- tłustych wędlin oraz mięs
- niskowartościowych tłuszczów do smarowania pieczywa
- słodkich, gazowanych napojów do posiłku
Decydujmy się raczej na:
- produkty pełne zbóż (pełnoziarniste pieczywo, płatki jaglane, owsiane), bogate w błonnik odpowiadający także za trawienie
- orzechy
- owoce sezonowe
- jogurty, najlepiej naturalne, kefiry, twarożki
- warzywa – w każdej postaci
- chude wędliny, jaja, ryby
- soki warzywne i owocowe (najlepiej wyciskane samodzielnie)
Dlaczego warto jeść śniadania?
Jak wspomnieliśmy wcześniej, zdrowy, zbilansowany i pożywny posiłek jest bardzo ważny ze względu na nasze samopoczucie, zdrowie i większe pokłady energii. Na śniadanie nie musimy poświęcać wiele czasu. Możemy przygotować owsiankę z owocami, nasionami i miodem. Wspaniale to wpłynie na nasz organizm. Do tego, zdrowe posiłki pomagają nam uniknąć choroby cywilizacyjne, którymi są otyłość, cukrzyca czy miażdżyca!