Weganizm – czy warto przejść na dietę wegańską?

Ocena
0.00
/
Głosów:0
Oceń

Dieta wegańska budzi duże kontrowersje, ponieważ wraz ze zwolennikami zdobyła także wielu przeciwników. Weganizm polega na całkowitej eliminacji z diety mięsa, nabiału i jajek, a więc produktów pochodzących od zwierząt. Co jedzą weganie i jakie korzyści i zagrożenia wynikają z tej diety? Warto poznać wszystkie aspekty weganizmu!

Dieta dla wegan - co jest podstawą diety wegańskiej?

Weganizm, czyli dieta wegańska opiera się na absolutnym wykreśleniu z diety mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego takich, jak nabiał, jaja lub kontrowersyjny jeszcze miód. Zatem dieta wegańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu owoców i warzyw, a także produktów zbożowych oraz roślin strączkowych, w tym fasola, groch, soczewica, ciecierzyca oraz soja.

Rośliny strączkowe są w diecie wegańskiej głównym źródłem dostarczania białka do organizmu. Soja jest bezsprzeczną podstawą weganizmu – jest bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy!

Jak zbilansować dietę wegańską? 

Dieta wegańska – naturalnie prawidłowo zbilansowana, może być bardzo zdrowa i dawać następujące korzyści zdrowotne:

  • dużo mniejsze ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca,
  • niski poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – obniżone ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych,
  • niższe ciśnienie krwi – obniżone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego,
  • obniżone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,
  • niższy wskaźnik BMI (ograniczenie nadwagi),
  • obniżona zapadalność na choroby nowotworowe,
  • obniżone ryzyko chorób przewlekłych.

Te pozytywne efekty wypływają głównie ze zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu (obecnych w mięsie i produktach pochodzenia zwięrzęcego) w połączeniu z większym spożyciem warzyw oraz owoców (ogromne źródło witamin i związków bioaktywnych).

Oprócz tego obserwuje się większą świadomość wegan przy wybieraniu produktów spożywczych, zwracają uwagę na zawartość konserwantów, sztucznych barwników czy sztucznych aromatów. Również często sięgają po żywność ekologiczną, oznaczoną certyfikatem BIO. Dieta wegańska jest w dużym stopniu lżejsza oraz lekkostrawna, po prostu zdrowsza.

Dieta wegańska – czy jest bezpieczna?

Całkowite wykreślenie mięsa, ryb, jaj, mleka, serów, jogurtów oraz wielu innych produktów, nawet miodu, brzmi nieco niepokojąco dla zdrowia i musi kojarzyć się z pewnymi brakami. Szczególnie ciężko jest zastąpić pełnowartościowe białko, żelazo oraz witaminę D i B12, którą po prostu powinno się suplementować.

Weganizm wymaga pewnej kreatywności i przytomnego myślenia o jedzeniu, niemniej jednak na rynku jest coraz więcej produktów wegańskich, które charakteryzują się wysoką popularnością i pożądaniem wśród kupujących. Stąd dużo marketów cały czas powiększa swoją wegańską ofertę i co chwilę na półkach można wyszukać nowe produkty.

Jak krok po kroku powinien wyglądać przejście na weganizm?

Według specjalistów dieta wegańska jest bardzo zdrowa, jednak nie warto przechodzić na nią z dnia na dzień. Należy odzwyczaić organizm od mięsa i nabiału powoli, następnie przejść na wegetarianizm. Kolejnym krokiem byłoby zastępowanie białka wegańskimi odpowiednikami, a także zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Warto przetrwać okres przejściowy i zostać weganinem na stałe.

Informacje
Oceń Artykuł
1Komentarze
malwina36
Malwina Borkowska

Nie wyobrażam sobie jeść samej zieleniny tak naprawdę. Co ja jestem? Królik?

  • 0
    0
Dodaj Komentarz